donderdag 28 juni 2012

Vakantieleesvoer

Ik ga op reis, pak mijn koffer in en ik neem mee…. Vroeger tijden uren gespeeld om de tijd in de auto door te komen op weg naar de vakantiebestemming. Voor degenen die hun koffer nog niet gepakt hebben wat boeken over Suriname die je mee zou kunnen nemen.

Laat ik eens beginnen in het verleden. Die boeken zal je dus op je E-reader moeten zetten. Zelf ben ik van plan om drie boeken door te nemen. De eerste is de Beschrijving van Guiana of de wilde kust in Zuid-Amerika van Jan Jacob Hartsinck. In dit boek uit 1770 wordt nauwgezet de historie van de Surinaamse Societeit beschreven. De tweede is de Reize naar Suriname en door de binnenste gedeelten van Guiana door John Gabriel Stedman uit 1799 en als derde de Geschiedenis van Suriname van Wolbers uit 1861. Oude kost, maar wel drie standaardwerken. Wat deze boeken voor mij extra waardevol maakt is de mening van iemand anders. En niet zo maar iemand. De schrijver van wellicht het mooiste boek over Suriname: Anton de Kom. Als hij, als een zeer kritisch schrijver, in zijn boek Wij slaven van Suriname de historische juistheid van deze werken roemt dan is dat voor mij een waarheid geworden. Wat mij enorm trof was het feit dat hij uit deze boeken een heel andere waarheid haalde dan de keren dat ik ze selectief doorzocht, op zoek naar info over oude plantages. Reden te meer voor mij om ze nu eens helemaal op mijn gemak te lezen.Over drie andere aanraders heb ik al eerder geblogd. Verplichte kost is natuurlijk Hoe duur was de suiker en De vrije negerin Elisabeth van Cynthia McLeod. Van haar heb ik Tweemaal Mariënburg al in mijn koffer liggen. Carla Boos heeft van de tv documentaire De Slavernij een boek gemaakt. Voor wie de documentaire niet gezien heeft of voor wie de soms aangrijpende verhalen nog eens willen teruglezen. Wat dit boek extra heeft, is de grote hoeveelheid afbeeldingen.

Dan heb ik nog twee andere toppers: De eerste is de andere grote Surinaamse klassieker: De stille plantage van Albert Helman. De tekst op de voorpagina zegt genoeg: “een mythemaker de Suriname van een aansprekende geschiedenis voorzag”. De klamheid van de jungle en de droefheid van het leven van de mensen drukt op je neer en laat je niet meer los!
Een boek dat een veel recentere geschiedenis van Suriname betreft is van Clark Accoord. In De koningin van Suriname beschrijft hij de geschiedenis van de roemruchte Maxi Linder en tegelijk heel beeldend het leven in Paramaribo in de vorige eeuw.
Mocht je nog steeds niet kunnen kiezen dan sluit ik af met twee boeken die waarschijnlijk wat onbekender zijn. In Een vlek op de rug van Johan van de Walle volgen we de belevenissen van een jonge planter en zijn observaties over het leven in de koloniale tijd. Liefde in slavernij van John de Bye is geschreven als een familiegeschiedenis. Rommelig geschreven, maar vooruit een redelijk tussendoortje.

En als toetje een boek dat zwaar op de maag ligt, maar dat wel iets is voor degene die beter wil begrijpen waarom volgend jaar uitgebreid herdacht wordt dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft: de bundel New perspectives on slavery and colonialism in the Caribbean onder redactie van Marten Schalkwijk en Stephen Small. Lees je absoluut niet lekker weg in je luie stoel, maar is meer voor de regenachtige dagen.

Veel leesplezier!