woensdag 28 december 2011

Terugblik op 2011

Aan het eind van het jaar is het weer tijd voor het terugkijken. Voor mij heeft dat dit keer vooral te maken met mijn “onderzoek” naar plantages langs de benedenloop van de Commewijne in Suriname. Ik had het gevoel dat ik daar iets over moest gaan schrijven. Een combinatie van liefde voor geschiedenis en een soort terugverlangen naar de tijd dat ik daar zelf kortstondig woonde en werkte. Op de een of andere manier begon dat onderzoek al anders dan verwacht, want ik startte met de plantages langs de Commetewanekreek. Na wat her en der rondspringen begon er langzamerhand een orde in de beschrijvingen te ontstaan. Ik begon gewoon aan de noordzijde van de Commewijne bij de samenloop met de Surinamerivier. Van daaruit stroomopwaarts tot de Matapicakreek. Dat waren er 32. Daarna hetzelfde principe aan de zuidzijde. Op die manier ben ik nu bij plantage Weltevreden gekomen, de plantage waar ik zelf werkte. Nog zeven plantages en dan ben ik bij de Commetewanekreek en heb ik alle 60 plantages langs de benedenloop van de Commewijne beschreven.

Onderweg maakte ik nog wel verschillende zijsprongen. Naast de beschrijving van een aantal kreken kwamen er ook beschrijvingen van een aantal andere plantages die buiten mijn oorspronkelijke focus lagen. De laatste daar van was Victoria, de meest stroomopwaarts gelegen plantage langs de Surinamerivier en de plantage waar ik in Suriname als eerste kwam te werken na het afronden van mijn studie. Daarnaast kon ik het ook niet laten de levensloop van een aantal markante personen te beschrijven. In totaal leidde dat tot 88 artikelen.

Naast het schrijven voor Wikipedia ben ik ook begonnen met het plaatsen van al deze plantages op Google Earth. Ik baseerde de omtrek van de plantages niet op de formele oppervlakten zoals die in de Surinaamse Almanakken staan, maar op de nog zichtbare percelen. Daardoor werd een omvangrijke, maar boeiende klus.

De laatste activiteit was het bloggen over deze activiteiten. Dit is het 17e blog dit jaar. Best wel trots dat ze meer dan 2.200 keer gelezen zijn. Het meest gelezen was mijn blog over kaarten van Suriname. Daarna het blog over Elizabeth Samson en het blog over bijzondere achternamen.

Al met al is hier veel tijd in gaan zitten, iets wat mijn familie mij (terecht) niet altijd in dank afnam. De hoeveelheid tijd die ik in deze uit de hand gelopen hobby stopte nam dan ook gedurende het jaar af.
Gelukkig kwam er waardering van verschillende lezers. Verschillende mensen die zelf op deze plantages woonden of er familie hadden gaven hele positieve reacties en stuurden ook beeldmateriaal op waar ik dankbaar gebruik van maakte. Ook de reacties van collega Wikipedianen waren een stimulans om door te gaan. Met name de aanvullingen en opmerkingen van twee collega’s met veel kennis over Suriname hebben mij bijzonder goed geholpen. Dat geeft genoeg energie om hier in het komende jaar mee door te gaan!