zondag 3 april 2011

Kaarten van plantages in Suriname

Voor een goed beeld van de geschiedenis van de plantages in Suriname maak ik vaak gebruik van een aantal oude kaarten. Hoog tijd om die eens op een rijtje te zetten om het overzicht niet kwijt te raken!

De oudste kaart komt uit 1671. De kaart is onderdeel van een atlas. De kaart is gekopieerd en aangevuld door een Nederlander na de verovering van Suriname op de Engelsen. Op deze kaart staan 107 plantages. Deze liggen allemaal ver landinwaarts. Waarschijnlijk hielden de Engelsen niet zo veel van polderen!
De opdrachtgever was William Blathwayt. Van het najaar 1668 tot januari 1672 werkte hij in Den Haag. Waarschijnlijk is hij in die tijd de eigenaar geworden van de eerste kaart van Suriname. Deze kaart is te vinden in de John Carter Brown Library.

De eerste kaart van Suriname die met zekerheid door een Nederlander is gemaakt komt uit 1671. De kaart is gemaakt door Willem Mogge. Hij kreeg in 1667 de opdracht van de Raad van Staten van Zeeland om een nauwkeurige kaart van geheel Suriname te maken. Ook deze tweede kaart is terug te vinden in de William Blathwayt-atlas.

Caerte ofte vertooninge vande Rivieren van Suriname en commenwijne met verscheyde Creken uyt deselue spruijtende als Para Surinoo en cotteca ende Ander meergelyck die nu tegen woordich bewoont verden

Op deze kaart staan minder plantages (100) dan op de kaart van 1667. Dat komt omdat een aantal Engelsen Suriname had verlaten.

De volgende kaart is die van de Labadisten uit 1686. Deze kaart is niet op Internet terug te vinden, behalve in een artikel in de West-Indische Gids uit 1921. Een derde kaart die gebruik maakte van de kaart van Mogge en die van de Labadisten is wel beschikbaar bij de Bibliotheek Rotterdam en dateert uit de periode 1713-1718. Op deze kaart worden 148 plantages vermeld. De toename is vooral te zien in het gebied van de Boven-Commewijne.

In 1715 verschijnt de kaart van Walraven. Deze kaart is eigenlijk een verbeterde versie van de voorgaande kaarten. Helaas heb ik deze kaart nog niet op Internet kunnen vinden.

De meest gebruikte kaart is die van Lavaux uit 1737. Op deze Algemeene kaart van de Colonie of Provintie van Suriname staan 437 plantages. Deze vierde kaart is wel te vinden op Internet.

In 1770 wordt een herdruk uitgebracht. Deze kaart bevat echter veel fouten. De vijfde kaart wordt vermeld in het werk van Philip Fermin: Nieuwe algemeene beschryving van de colonie van Suriname. Behelzende al het merkwaardige van dezelve, met betrekking tot de historie, aardrijks- en natuurkunde

De zesde kaart is die van Moseberg uit 1801. De grote verdienste is dat hij een bruikbare kadastrale overzichtskaart samenstelde, die nog steeds gebruikt wordt. Het is namelijk de enige kaart van Suriname, waarop zowel de namen, ligging als grootte der ruim 700 gronden uit de bloeitijd van het plantagewezen zijn aangegeven.

Daarna verschijnt de kaart van Cateau van Roseveldt en van Lansberge. In de jaren 1871 en 1872 reisden zijn in het binnenland van Suriname. De kaart werd in 1880 door de Nederlandse regering gekocht, toen er grote behoefte bestond aan een betrouwbare grondslag voor de uitgifte van (goud) concessies.

In 1930 wordt deze kaart vervangen door die van Bakhuis en de Quant.Deze kaart wordt 30 jaar lang gebruikt als de wettige basis voor het uitgeven van percelen en vergunningen.

De laatste vijf kaarten komen uit de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en zijn te vinden in de collectie Suriname 1599 – 1975.

Ik heb een deel van de  informatie van deze kaarten overgebracht op Google Earth. Op die manier wil ik zichtbaar maken waar je nu nog deze oude plantages kunt terugvinden aan de hand van hedendaagse landschapskenmerken.

59 opmerkingen:

 1. Hello,
  very very interesting
  I am looking for the plantations of Stephen Lawrence Neal (1688-1762). He is the son of John Neel (or the Neal) and Anna Verboom. He possessed, sorry in french, la rencontre, le nouveau levant, le nouveau moka, la thyronne, and a fifth one. Could you help? Thanks

  BeantwoordenVerwijderen
 2. The fifth plantation of Stephanus Laurentius Neale was Courtvlugt.This plantation was in possession of Maria Jacoba Grommé whom he married in 1727.She died in 1744 and ownership went back to her family. See also my article on Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stephanus_Laurentius_Neale (in Dutch).

  With kind regards.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks Kees. This is very interesting. I am translating the reference work from Gulcher also. I am a descendant of SL Neale from his third or fourth wife. I found on the Lavaux map 3 plantations in the name of Neale: one SL Neale, and two AG Neale. Wondering who AG refers to?
  Good luck with your book!
  Aymeric

  BeantwoordenVerwijderen
 4. On the original map http://bit.ly/wJjFrT he is named Steph L. Neale. On the updated map http://bit.ly/yGu5dQ the AG's are mentioned. My first guess is that this is a misspelling/wrong data, as this map is updated in Holland. But I will look into it.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ok got it. I initially thought that it was the initials for one of his family member.
  Thank you

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo, mijn naam is Berrys Sipsma en ben als geinteresseerde ook bezig met plantages in kaart te brengen, maar niet alleen in Commewijne. Wat mij opvalt is dat b.v. de Hoer Helena-kreek ( of Orleane kreek op de kaart van de Lavaux zuidelijk van PL. Tulpenburg een bocht naar het Z.W. maakt..terwijl op de kaarten van Moseberg en van Rosevelt deze kreek vrijwel loodrecht Zuidelijk loopt !! Enige suggesties ???????

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Berrys,
  Interessante vraag! IK heb er geen bewijs voor, maar denk dat deze wijziging een praktische reden heeft. Omdat er nog geen Oost-West verbinding was moest alle vervoer over water. De plantages waren dus gebaat met goede waterwegen om hun bederfelijke producten snel naar de stad te kunnen afvoeren en andere producten te kunnen aanvoeren. Ik vermoed daarom dat de eigenaren een gedeelte van de kreek hebben gekanaliseerd. De plantages aan de Beneden-Commewijne zijn pas laat aangelegd, na het verschijnen van de kaart van Lavaux. Daarom zie je dat rechte stuk pas op de kaarten van Moseberg en Rosevelt. Nogmaals, dit is een aanname, waar ik geen bewijs voor heb.
  Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van jouw activiteiten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de kreek is rond 1980 gede-meandeerd en verbreed door het LOC (landbouw ontwikkelingsplan Commewijne)

   Verwijderen
 8. Beste Kees
  Ik ben al enige maanden bezig om zoveel mogelijk plantages in kaart te brengen, uitgaande in eerste instantie van de kaart van Lavaux en later met behulp van de overige kaarten zoals die van Moseberg en Rosevelt. Ik denk nu zo een kleine 1000 in kaart tehebben gebracht in een tekening op Paint, waarbij ik niet de pretentie heb dat dit en kartografisch hoogastandje is, maar het geeft mij wel een globaal beeld van waar zij allemaal gelegen moeten hebben. Mijn kaart is inmiddels gegroeid tot zo een 100 Mb. en als ik die zou kunnen uitprinten beslaat die ongeveer 10 A-3 -tjes !!

  m.vr.groet
  Berry Sipsma ( Sipsma47@hotmail.nl )

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben heel benieuwd naar je resultaat. Ga je het ergens publiceren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Kees,
   Momenteel ben ik bezig met het opschonen en uitbaggeren van kreken aan de boven commewijnerivier. was verwonderd hoeveel plantages daar waren,was op zoek naar kaarten en kwam jou site tegen. cassiwinicakreek is helemaal opgeschoond tot aan het cordonpad,opgemeten 36 km.ook de caramaccakreek is deels ontbost en opgeschoond.heb begrepen dat er ergens nog een oude molen bij een sluis moet staan . ga dat zoeken en fotos maken. grt. remie

   Verwijderen
  2. jammer dat je niet meer reageert Kees, of zit ik dan op een verkeerde site ??

   gr. Berry

   Verwijderen
 10. Beste Kees
  Bedankt voor je antwoord. Of ik ga publiceren weet ik nog niet. IK vind dat ik nog lang niet volledig genoeg ben. Ik mis nog de plantages aan de Motkreek totaan de kustlijn en de planages ten oosten daarvan, die alleen te vinden zijn op de kaart die jijzelf hier geplaatst hebt, alleen bij het maximaal vergroten daarvan zijn de namen niet meer te lezen helaas !

  groet, Berry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als het goed is heeft de Surinaamse regering (Wijdenbosch) ervoor gezorgd dat de vroegere plantage-eigenaren of hun erfgenamen geen rechten kunnen doen gelden op de plantages. Thank God for that.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Motkreek, oorspronkelijk Mudcreek, wordt binnenkort deels ontbost en opgeschoond door het Ministerie van Openbare Werken.weliswaar niet tot aan de kustlijn daar dit toch steeds weer zal dichtslibben

  BeantwoordenVerwijderen
 13. is er informatie over plantage sardam in de cottica rivier ter hoogte van plantage ephrata.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Over de plantage Sardam is vrij veel bekend. Hij is rondom 1700 aangelegd door 3 zwagers. In 1863 werden 287 slaven geëmancipeerd. Er werden geen nieuwe werknemers aangenomen en vanaf die tijd is de plantage verlaten. Meer info is te vinden bij Suriname Heritage of stuur mij een mailtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In het district Para zijn op de kaarten plantages aangeduid met "Aan". wat houd dat precies in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze plantages werden opgekocht door de eigenaren van de plantage met de naam die achter Aan staat. Vaak ging het om de slaven die op die plantage werkten omdat de aanvoer van slaven niet voldoende was

   Verwijderen
  2. Geachte Heer ,
   Wat is bekend over plantage de Hulp in het district Commewijne .
   Met Vriendelijke Groet
   Gerold

   Verwijderen
  3. De plantage is na 1744 aangelegd. In 1793 werd er koffie en katoen vebouwd. Het was toen al onderdeel van plantage Vrouwenvlijt, dichter bij de Commewijnerivier. Spoedig daarna werd de plantage verlaten.

   Verwijderen
  4. de Hulp behoorde vanaf de 70jaren tot voor kort a.d Familie Tjin A Djie toe. paar jaren terug a.d Staat verkocht

   Verwijderen
  5. de plantages met 'Aan" dienden als houtgronden (dus houtkap) voor de plantages waar de Aan voorin staat

   Verwijderen
 16. Ik zou graag info willen over plantage Heysvliet te Commewijne? Weet U daar ook iets over

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heystvliet aan de Surnauskreek vormde steeds 1 geheel met buurplantage Merveille. Deze plantage was genoemd naar Prina de Merveille, echtgenote van Albertus van Heyst uit Terneuzen. Hij heeft de plantage rond 1700 aangelegd. In 1770 was Samuel van Heyst de eigenaar. Hij bezat ook de iets lager gelegen plantage Laarwijk. Omstreeks 1793 werd Heystvliet door zijn erfgenamen ontgonnen. In de periode 1830-1863 komt Heystvliet echter niet in de registers voor. Dat verandert na de emancipatie in 1863. Dan wordt Heystvliet weer in productie genomen. In 1909 wordt Samson als eigenaar genoemd. Hij verbouwt rijst, aardvruchten en cacao. Daarna wordt de plantage weer verlaten.

   Verwijderen
 17. Dag Kees,

  wat een goed werk; een interessant blog! Ik heb een vraag over de 1770-herdruk van de kaart van Lavaux. Voor een onderzoeksproject zouden wij die wellicht willen gebruiken als basis voor onze database. Maar, jij schrijft dat er veel fouten in zitten? Wat voor fouten heb jij gevonden?

  Met vriendelijke groeten,
  Tim Kooijmans

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beste Tim,
  Ik weet niet meer exact welke fouten. De kaart is een uitwerking van de oorspronkelijke kaart van Lavaux. Deze was al sinds 1744 niet meer in dienst bij de WIC. Diverse landmeters hebben aan een update gewerkt. Deze aanpassingen moesten eerst naar Holland gezonden worden, wat al voor ruis zorgde. Daarnaast veranderde de eigendomssituatie nogal eens. Omdat er langere tijd overheen ging voor de uiteindelijke druk waren er ondertussen hier en daar al nieuwe eigenaars. Dat geldt zeker voor de plantages waar staat "boedel van..."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah helder Kees, dankjewel. Veranderingen van plantagenamen en veranderingen van eigenaren moeten inderdaad goed in de gaten gehouden. Maar zolang de topografie op de kaart klopt is ie bruikbaar.

   Verwijderen
 19. Hallo Kees
  Ik heet Gerson Heb je informatie over de Warappa kreek zelf of de plantages langs de Warappakreek. Waren het echt eerst de Britse planters die daar begonnen plantages aan te leggen? Ik zoek informatie voor een archeologisch onderzoek door archeologieafdeling van de Anton de Kom Universiteit Suriname

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Gerson,
   In de West Indische Gids 1966 nr. 45 schrijft Van Renselaar dat de Engelsen de kreken opzochten in het binnenland. Daar hadden ze minder problemen met afwatering en hadden ze betere bescherming tegen overvallen vanuit zee. Hij noemt een aantal kreken, maar niet de Warappa.

   Verwijderen
 20. is er ook wat bekend over plantage Montauban aan de Orleanakreek ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Montauban werd in 1764 aangelegbd door Ekie Arabet . Het was de bedoeling dat de kleine percelen langde Orleane gebruikt zouden worden voor voedsel (kost) of voor kleinere boeren. De perelen werden echter al snel samengevoegd. Zo ook Montauban, dat omstreeks 1766 samenging met Montpellier. Montauban wordt in 1771 overvalle door de mannen van Boni en Arabet werd vermoord. Daarna werd de plantage geveild en gekocht door Aubin Nepveu, eigenaar van Vrouwenvlijt aan dezelfde kreek envolgens mij de broer van gouverneur Jean Nepveu. De plantage ligt op een zandrits en bracht niet veel op.

   Verwijderen
 21. ik heb andere dan deze kaart gezien, waar de plantages niet tegenover elkaar liggen zoals i.d werkelijkheid. deze kaart komt vrij dichtbij over met de realiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Elisabeth,
   Welke kaart bedoel je met "deze kaart"? Ik vind zelf de kaart van Bahuis en Quant het meest overzichtelijk.

   Verwijderen
 22. we hebben Montauban in 2007 gekocht.
  de zanderige bodem verleend zich goed voor kleine gewassen zoals peper, boulanger (in NL aubergine) cassave , watermeloen....
  de 1e eigenaar Eli Arabet is in 1771, amper 7jaar nadat hij Montauban aanlegde, vermoord door weglopers, ondanks pogingen van zijn eigen slaven hem te beschermen (leefde waarschijnlijk in concubinaat met een slavin)...montauban is daarna verschillende malen doorverkocht tot 2007.
  Ik had graag een ingezoomde scan van de orleankreek omgeving Montauban omdat de namen op de door jou geplaatste kaart bij inzoomen onduidelijk worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Elisabeth,
  Ik heb de links even getest,maar ik krijg de details op mijn laptop haarscherp in beeld. Probeer het anders via de website: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collectieindex/suriname_in_kaart_gebracht

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Beste Kees,
  Ik stoot bij het vervolmaken van "mijn "kaart op een probleempje. Aan de Para-rivier is er tussen pl. Munchenstein en pl. aan Loefbeek een plantage die op latere kaarten aangeduid wordt met "boedel Bernard.......?? OP de kaart die jijzelf hier geplaatst heb kan ik de naam ervan niet lezen. Kun jij me daaraan helpen ????

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Deze plantage kom ik alleen tegen op de kaart van Moseberg uit 1801. Inde Surinaamse almanakken van voor 1800 kom ik hem tegen als Land van den gew. Boedel Bernhard met als eigenaren H. E. en H.F. Matille . Het lijkt 1 van de 4 percelen van Munchenstein te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb je ook een emailadres kees ?

   Verwijderen
 26. Marnix,
  rechts bovenin staat Over mij. Daaronder kun je op mijn naam klikken om een email te sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Enige dispuut over plantage Le esperance en klein Esperance ! Waarom?
  Is tegen over Blauwe meer aan de highway of meer bekend als de martinlutherkingweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Beste Guno,
  Ik snap je vraag niet zo goed en kan je op dit moment dan ook niet verder helpen. Waar gaat dit dispuut over?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goededag! Mijn Vader direkteur eigenaar van Hitelcom in Suriname heeft nu al jaren problemen met mensen die met veel grootmaterieel illegale zandopgravingen doen op zijn grond en ook bij de buren tegen over Blauwe meer,bekend als plantage Le Esperance .
   In het verleden toen de suralco een middel zocht om hun transport vanuit de rechteroever van de pra rivier hun verwerkingsprodukt te transporteren naar acaribo,heeft mijn vader"Guilliame Hirschfeld V. de direktie van mineoperation toestemming gegegeven om alleen een weg te amken over zijn grondvanaf de pararivier tot over de Highway! Een zekere hfd van PZ genaamd F Welzijn die ook juridisch adviseur is van Suralco heeft derden op de een of andere manier toestemming gegeven om daar zand optegraven voor verkoop.Die mensen werken voor een zekere PRAKO van de 4de rijweg.Advocaten,politie niets houd deze mensen tegen.Ik vraag mij nu af als het kan dat derden vcan domein kantoor of van HI stukken hebben vervalsd om zodoende legaal het zand te kunnen opgraven.Men beweert dat Klein Esperance niet het zelfde plaats is als Le Esperance! Daarom de vraag !

   Verwijderen
  2. Dat wordt een gecompliceerd verhaal. Beide plantages liggen naast elkaar. Klein Esperance heette tot ongeveer 1810 Spijtjebakkes. Naamgeving Esperacece (1310 akkers) en Klein Esperance (600 akkers) werd op een gegeven moment door elkaar gebruikt en er vond ook een verkoop van percelen van de een naar de ander plaats.
   Het is dus war dat het niet dezelfde plantages zijn, maar wat nu waar bij hoort is vaag.

   Verwijderen
 29. Beste Kees,
  Ik stuit op een probleempje metde naam van een plantage in Commewijne. Aan de oorsprong van de Wayamoe-kreek is een plantage, gelegen tussen De Vreede , Carusberg en Halle in Saxen in, waarvan het lijkt of de eerste letter van de naam is verdwenen...er staat op de kaart namelijk : " ijvenshoop ( 405 a.) Heb jij enig idee wat de juiste naam geweest kan zijn ??
  m.vr. gr. Berry

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Berry,

  De naam IJvershoop is correct. Daarvoor werd ie geschreven als Yvershoop. Daarmee vind je meer resultaten op Google.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Beste Kees, BIj het bladeren in het beroemde boek "Hoe duur was de suiker " kom ik een passage tegen die de reis beschrijft( per boot ) van Paramaribo naar de plantage JERICHO !! Varend over de Cottica komt men de plantage VOORSPOED EN UITZICHT tegen...maar die kan ik op geen enkele oud kaart vinden !!!! Heb jij een idee ????

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Berry,
  De plantages in dat gebied waren al vroeg verlaten. Daarom is het lastig zoeken. Jericho was een grote plantage van 1500 akkers. Ligt tussen Nieuw Java en Mawaribo. Op de kaart van Lavaux (1770)staat als eigenaar de erven Cap. Schonevelt. Jericho heeft op die kaart #119

  BeantwoordenVerwijderen
 33. DAT had ik zelf ook al gevonden, de vraag was of jij een idee had omtrent de ligging van plantage Voorsped en Uitzicht !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Oh, ik dacht dat je al begrepen had dat dat een verzonnen naam was.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Beste Kees, dank voor je antwoord. Nee, ik had niet begrepen dat Voorspoed en Uitzicht een verzonnen naam was >
  Maar even wat anders.........OP de oude kaart van Lavaux staat boven pl. Onobo een pl. aangegeven met de naam Pardo !! OP latere kaarten zie ik een kleine pl. ( 200 a. ) staan en daaroven de pl. Tijgerhol !! Weet jij of Pardo die kleine plantage moet zijn geweest OF.. dat het de "ode naam" is voor Tijgerhol ?? M.vr groet, Berry

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Berry,
  Ik denk dat er een foutje op de kaart staat. (David Haim) Pardo was in 1793 de eigenaar van Tijgershol of Tygershol. Het is dus geen plantagenaam.

  Hij werd ook eigenaar van Bruinendaal aan de Matapica dat in het SN Pardo heette.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hallo Kees,
  Daar ben ik WEER !!
  Op wikipedia lees ik dat de plantages Rynberk, Schaepstede en de Goede Vriendschap zijn ontstaan door verkaveling van 2 andere plantages. De ene is volgens Lavaux dan Sylershoop.....is jou bekend wat de naam van de andere was ??

  b.v.d.
  Berry

  BeantwoordenVerwijderen
 38. De andere plantage heeft volgens mij nooit een naam gekregen. Fermin (Nieuwe algemeene beschryving van de colonie van Suriname)noemt de plantage naar de eigenaar: Kerman en Son. De volgorde stroomafwaarts is dan Kronenburg,Sylershoop, Kerman en Son, J. Schaap.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Check ook de nieuwe website: www.surinameplantages.com
  Alle plantagenamen staan daar vermeld met daaraan gekoppeld de familienamen van 1863!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Geweldig deze info the zien. It ben op zoek naar de stukken die aangeven wie de eigenaren waren van plantage Misgunst the Saramacca en hoeveel tot slaaf gemaakten daar werkzaam waren . In weet dat Johanna Muntz gehuwd met Beeldsnijder even van de eerdere eigenaren was. Waar vine ik de inventaris van de plantage woning en de productie van plantage Misgunst in Saramacca? Alvast dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Beste Martha,
  Ik zie op diverse fora dat je al enige jaren onderzoek doet. Helaas kan ik je ook niet verder helpen. Ik zie Misgunst vanaf 1820 alleen maar als Verlaten of als Kweekgrond vermeld staan. Steeds met weduwe Muntz als eigenaar. Lang kan de plantage niet in bedrijf zijn geweest want de eerste plantages in dat gebied werden pas na 1790 aangelegd.

  Ik kwam wel een vermelding tegen van een J. Muntz als eigenaar van de houtgronden Mijn Zorg en Concordia aan het Pad van Wanica, maar ook dat spoor lijkt dood te lopen.

  met vriendelijke groet,
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 42. mijn jeugd bracht ik vakanties door op plantage Lust en Rust in de periode 1958 t/m 1962.
  De eigenaar was fam. Mac May.
  Wat is er geworden van de plantage en de monumentale houten eigenaarswoning ?

  groet,
  jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Jan,
   De geschienenis van deze plantage kun je lezen op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lust_en_Rust.

   Mocht jij info hebben die een mooi verhaal kan opleveren, dan hoor ik het graag! Ik wil in ieder geval graag weten wanneer de familie macMay eigenaar werd en wat ze verbouwden. Is er een relatie met H.E. May?

   Verwijderen